Saturday, August 28, 2010

How To Survive A Breakup


Waktu kecik dulu semua problem simple-simple je. Macam nak cari jalan untuk tonton Doraemon pada waktu maghrib tanpa diketahui ibu. Kalau tak Doraemon rancangan ALONG. Tapi semakin kita dewasa problem jadi makin complicated. Dan yang paling worst bila melibatkan hati,perasaan,emosi, dan kejiwangan.


Bukan sekali dua dengar cerita kawan-kawan putus cinta. Semua stok kapel clash,kapel clash.lu orang ingat lu Roslin hashim ke ape? tapi ada jugak yang bercinta lama tapi last-last tak jadi jugak like what just happened to my cousin. bercinta tiga tahun last-last pelamin anganku musnah. Clash pun sebab ada orang ketiga. Very Sembilu Kasih. Jadi post ini didedikasikan kepada cousin i yang kini dalam tempoh idah recovery.

Mari kita kongsikan cara-cara terbaik dalam menghandle breakup. Ini menurut pandangan i lah.kalau tak setuju sukahati. nak bangkang,maki semua lantaklah yang penting????klik nuffnang.

Tips-tips dalam menangani breakup;

Dapatkan pandangan rasional
Selalunya bila seseorang itu breakup,rakan-rakan rapat akan ikut meroyan.Jadi aura negatif yang disebarkan pasti menyukarkan proses recovery. Sebaiknya dapatkan pandangan orang luar yang boleh menunjukkan pada anda hikmah disebalik relationship yang gagal itu.

Elakkan konfrontasi
Memang la rasa nak royal rumble minah yang caras boipren dia tu. Tapi apa dapat kalau nak confront pun? Bila 2 perempuan bergaduh sebab lelaki di khalayak umum,tak kira siapa betul,dua-dua mesti nampak murahan. Jadi baik simpan maruah anda.its not worth your time ladies.

Memaki tidak membawa kebaikan
Bila dicurangi mesti rasa nak caruts je kan? Tapi percayalah tiada apa yang lebih unattractive daripada perempuan yang bermulut lahar. macamana tak puas hati pun maki je dalam hati. Kurang sikit dosa kering. Kalau orang tengok kau all out mencarut secara open last-last fikir patutlah boipren tinggalkan,mulut macam puaka Long Piah. Biarlah boipren anda curang dengan siapa pun.yang penting anda classy dan tidak sundelz sepertinya.

Masa untuk lihat kelemahan diri
Selalunya bila satu perhubungan gagal kita mesti cari salah pasangan. Apa kata for once,kita fikir juga kekurangan diri kita. Mungkin masalah yang timbul tu sedikit sebanyak berpunca dari diri sendiri. Gunakan pengalaman tu untuk baiki diri sebelum commit untuk relationship mendatang. Kalau kita nampak kekurangan diri,insyaallah dapat bantu untuk buang perasaan dendam.

Redha je lah
Its time to admit,dah takde jodoh. Semua dah besar panjang dah boleh fikir secara rasional. Nak frust-frust 2-3 minggu ok lah.kalau sampai nak bunuh diri sebab frust thats pretty stoopid.

And the final tips for today,

Suruh cousin anda yang awesome promote diri anda yang kembali single di blog beliau


Perhatian semua! beliau ini single.jika berminat drop a comment.She will definitely read it. If you're lucky you'll get a reply!!wooooo tempting kan?kan????


33 comments:

tengku_fir21 said...

i pun single...
huk3...

Hanis Abd Razak said...

chill la ngah

WZulhilmi said...

ermmm..Puaka Long Piah???? haha

Ni semua tips ni based on true experience ke??

nisakhairuddin said...

haha hatim gila.

Nazrul Izuan said...

ahahaha! dapat duit raya ke promote dia kat blog ni? ok sini single! lol.

~Kak AZZ~ said...

Akakpun single gak... but not ebelebel...

wakakakakakaka... gilo ke apa... ^__^

Akak setuju dgn apa yg ko tulis ni sebab akak salu gak jadi rujukan bila ada kawan2 yg putus cinta ni... Pendapat akak lebih kurang sama dgn entry ko ni kecuali yg pomot diri tu.. ;p

•myraSHJ• said...

na yang untuk buat laki ke suami ?
peh ayat ai .
heh !

adrinaqamarina said...

wah bila hatim sudah menjadi doktor love. aww!

jadi apakah pandangan doktor mengenai masalah ini. eceh.

Sabrina Halim said...

la,,, ilya ke?

Hanis Abd Razak said...

la,,, ilya ke?


makin kecik la dunia tim.. next week make sure blk shopping..

ashz_ami said...

to me, to survive a breakup,

nangis banyak2 smpi dh xleh nangis..
then, have a friend y gila lucu y akn make fun of every word I said about the breakup to talk to..
i'll be fine in less than a week.. hehe..

honestly, i tink after ur cousin read this, she'll even forget why she's sad in the 1st place.

ashz_ami said...

to me, to survive a breakup,

nangis banyak2 smpi dh xleh nangis..
then, have a friend y gila lucu y akn make fun of every word I said about the breakup to talk to..
i'll be fine in less than a week.. hehe..

honestly, i tink after ur cousin read this, she'll even forget why she's sad in the 1st place.

wawa said...

we~~~ Dr cinta.... <3

[i.l.y.a] said...

laaa..
"ilya ke?"
dah terkantoi disitu. hahaha.

lawak la tim.

[i.l.y.a] said...

n luckily i didn't do all the caruts and the caras thing la kan.

nis, aku mmg chill ajeh. meroyan sikit2 je. hahaha

-en.sani- said...

hatim, aku nak cakap aku single kat cousin kau, memang la single...tapi nampak macam murahan plak aku cakap camtu...keh3...

saya single, sila baca blog saya...sebab blog saya reti mengurat...(tiba2 cakap 'saya')

senandung semalam said...

xpenah kapel...
ahahahhaha

hatim a.r said...

@tengku:nice try haha

@hanis:dia chill je.aku dh tazkirah kat die

@wzulhilmi:ni based on observations

@nisa:nisa gila!!ingat dh xde blog!

@nazrul:x dpat pape pun.saje buat amal sempena puasa

@kakazz:eceh tak ebelebel pulak.promote diri tu la yg paling penting kak

@myra:up to you

@adrina:pada pandangan saya jika tiada jodoh apa boleh buat.move on dan teruskan mencari cinta.we must not give up wahhh

@sabrina:ceh dh hitamkan mata pun ade yg cam lagi nih

@aisyah:i hope you will never have to cry like dat lorr.aku akan make sure syahmi masuk meminang bulan depan!!

@wawa:yes ada apa2 masalah cinta??eceeehhh

@ilya:nasib baik ko wanita tabah.kalau kau meroyan memang sah kene tempeleng ngan aku

@sani:dan-dan je jadik sopan tiba2 kan??haha

@senandungsemalam:xpe muda lagi ni.nnt dh sampai time adela jodoh tu

Sabrina Halim said...

hehe. hi ilya. im ur friend from egypt. kita sma2 dtg but i regular. not sure if u kenal i ke x. be strong k girl! u deserve sum1 better. =)

[i.l.y.a] said...

hi sabrina,
u kawan zura kan? i rasa macam ingat.

thanks for the support btw. :)
doakan la i berjumpa dengan someone better. someday insyaALLAH

:)

Sabrina Halim said...

yup kawan zura. hehe. don wory, u'r such a nice girl. 4 sure u'll find sum1 way better than him. he's not worth it =)

Balqis Riza said...

hahah funny..tp tips yg tiptop la wa ckp..
papepon cousin u cute..kim slm tp bkn mksd aku nk ngorat haaa..hehehe

hatim a.r said...

eh ada jejak kasih kat sini.

@balqis:tak baik tipu.gila macamtu cute??

miss miss said...

hahah! last skali siap promot pulak. sgt x boleh blah ;p

to ur cousin,saba je lah.patah tumbuh hilang berganti :))

hatim a.r said...

yesss.tepat sekali.kumbang bukan seekor,bunga bukan sekuntum

Siti Nadiah said...

yup..stuju sgt...tips2 ni berguna gak ni...leh di pakai...

Hidemichi said...

Lu ada kolum kat majalah Remaja ke beb???

hatim a.r said...

@nadiah:harap berguna untuk anda semua eceh

@hidemichi:diorang tak offer pun jadik writer.ceh

ainun zulkiflee said...

angah, chill laaaa. angah kan hebat! waaaah. sorang pergi 10 org datang. HAHAHA :))

pA'Az dA fAzZy said...

stuju ngn kamo,tp klau yg gurl lg satu tu dok wt onar nk cri gadoh pe cer plak..??kte senyap dia plak meroyan nk cri gadoh..haa,x ke haru..

manisz said...

thank you Hatim..

hatim a.r said...

@pa'az:well try not to respond lah.be the classy one

@manisz:welcome.glad i could help

i want to be Gummy said...

i am single
nk kenal dgn dia plizzzzz