Tuesday, August 17, 2010

Rajin Membaca Boleh Jadi Hensem??


Teliti gambar di bawah:



-gambar vintage 80an

Sebuah keluarga yang sangat 1Malaysia. Si adik mirip ke arah anak india dan si abang yang seperti anak cina. Dua-dua sudah dipupuk minat membaca sedari masih janin. Buku kaler pun boleh buat modal nak baca tu.

Tapi malangnya apabila meningkat remaja,si adik tidak lagi meneruskan hobi yang terpuji ini. eh letih la nak cover-cover.si adik tu i lah.memang lahir-lahir ingat tertukar baby dekat hospital dengan makcik sebelah katil. tapi orang kata,orang lah kata kan... kalau bebi buruk dah besar dia hensem. teheee maluewww. ok diam takyah rajin nak komen kata kalau waktu bebi buruk memang seumur hidup akan buruk.

Berbalik kepada topik asal ye,i sebenarnye nak cerita la pasal hobi membaca ni. Sebenarnya yang banyak influence i untuk membaca waktu dolu-dolu ialah ayah. Beliau ni memang lah hobinya mengumpul buku. especially buku-buku pasal art and photography.


sebab beliau ketika zaman muda-muda ranggi merupakan pelukis sambilan. kira macam artis jugak le.



-antara painting ayah yang tak dijual.not for sale katenye

Waktu kecil dahulu i memang rajin membaca ok. waktu 6tahun dah start baca novel kisah Nabi-nabi.darjah tiga pulak baca novel orangtua. tak bukan adult novels as in novel cerita lucah.bukan.astaghfirullah.i mean novel yang sastera tahap dewa punya macam Seorang Tua di Kaki Gunung,Hari-hari Terakhir Seorang Seniman etc etc.


Tapi makin besar bahan bacaan makin sampah. masuk darjah 5 beralih pulak pada novel penyiasatan. siri Salma,siri Hadi,7 penyiasat.


legend woh novel-novel ni semua. memang mempengaruhi imaginasi kanak-kanak.bila duduk rumah sorang-sorang lepastu terdengar bunyian aneh mesti rasa nak siasat walaupun dah tau itu bunyi washing machine.

Bila dah masuk U lagila sampah bahan bacaan. Semua buku yang i beli tak ilmiah langsung okeh. especially this one;


To those yang boleh appreciate cynical,raunchy humour memang recommended la buku ni. even dekat dublin pun tak jumpa this book dekat bookstore.i got it from amazon. Other than this book ada a few lagi by the same author.tapi kalau yang senang offended,lepastu lambat pikap kalau orang buat lawak ambik masa 2 minit baru nak gelak baik takpayah beli.

So sempena romadhonn ni i ingat nak start balik hobi membaca nih. i mean baca buku-buku yang meaningful lah.not like this one that im currently reading..


Yelah daripada siang-siang bancuh taik mata buat kurang pahala might as well spend masa baca buku yang menambah ilmu. Jadi i pun surveylah buku-buku in my dad's collection. Tapiiii yang banyak buku gini;


Banyak buku-buku motivasi and self help je. Turn off betul terus tak jadi nak rajin. Tapi this one book caught my attention.


Buuuut macam tak seswaii lah pulok bulan-bulan romadhonn nih bace buku gini.mana taknye first page dah ada perkataan tuuuuut. aiseh jawabnye tukar hobi baca blog orang je la.
Jadi sesape ada cadangan buku-buku yang anda rasa menarik boleh sharing is caring dekat komen.sesape yang nak bagi link belog pun boleh. =)


39 comments:

sweet life said...

owhh.. meh baca blog saya..
(ada bakul tak? :P)

bugs said...

sempena bulan romadhonn ni,cuba baca crita2 kat iluvislam..(uhh,diri sndiri yg sentap T_T)

adrinaqamarina said...

dulu time kecik3 pon suke novel penyiasatan camtu juga. siap minta mama beli siri dye terus.

tapi sejak jadi student medic, dah tak sempat nak membaca macam tu ag da. mau sebulan nak abeskan satu buku.

dah pernah try blog ne?
http://zackzukhairi.blogspot.com/

kalo nak yang blog agama3 sket, cari lah blog kereta mayat or sang pelangi ke.

kalo dah salu bukak tak pe la. :)

~Kak AZZ~ said...

Wahhh... bagos2 membaca ni... Akak suka baca novel je.. ^__^

Ni ada beberapa novel/buku yg disarankan oleh seorang blogger kat akak dulu. Blog diapun dah not found dah huhu... Btw, akakpun tak jumpa lagi buku2 ni. Al-maklum la duduk ulu2 ni kobau pendek je yg bersepah... Kalau ko nak try cari dan baca boleh la mula mencari dr sekarang ehh... Lagipun ko dok bandar, bnyk tempat boleh pergi...

1) The seven habits of highly effective people by Stephen R.Covey.(7 sifat yang berkesan)

2) Men are from Mars, Women are from Venus.

3) Rich dad poor dan/dad (tak pasti mana satu)

4) Satu rasa dua hati (Ustaz Pahrol)

5) I love U (I love U too)

6) Salina by A.Samad Said... ;p

Akak tak tau buku2 ni psl apa melainkan Salina tu... Kalau ko jumpa dan berkenan dan beli dan baca, sila buat ringkasan yaa...

Panjang lak aiihh... hehehe..

Mimie.Candy Cane said...

aku suka buku Adrian mole by sue townsend...every siries of adrian mole..kelakar.

FarahMadiha said...

best gila your dad pelukis! nak gi belajar melukis ngan dia boleh?

buku bast? kalau yang siasat siasat, bunuh-bunuh, cari author Sydney Sheldon. yang boleh tahan lawak dia yang i dah baca, Confession of a Shopaholic.. harry potter kalau belum baca, boleh lah pergi beli dan bace.. twilight saga tidak di-recommend kalau tak suke cerita lembab nak mampus... tapi masih acceptable kalau dah tak tau nak baca apa.. buku lain i dah tak ingat...
btw, boleh lah visit blog i walaupun tak seberape sangat.. ( farahbersoliloquize.blogspot.com ) XD

maaf comment panjang sedikit.

hatim a.r said...

@sweetlife:ok will do ;)

@bugs:selalu jugak bukak dulu.sekarang dh makin lagha T_T

@adrina:skarang nk baca pun seblom tido je kan?baca 2-3 page pastu tido.hari lain baca buku teks.will cekout those blogs later thanks!!

@kakazz:no1-3 semua bapak saya ade.tapi x pernah terbace plak.salina pernah dgr tapi x pernah jumpa plak.nnt nk try carik la

@mimie:thanks for the suggestion!nnt nk try beli satu frm amazon =)

hatim a.r said...

@farah:dh pernah baca some from the shopaholic series.quite good untuk light reading.harry potter dh dua kali khatam semua buku.twilight nnt nk try pinjam org punya.ill cekout ur blog ok :)

nis nallie said...

kalau rasa nak mula baca buku sastera tahap dewa balik,try 'bumi cinta-habiburrahman el shairazy' setting kat moscow jadi sambil baca sambil boleh bayang sejuk2 moscow dan gadis2 cantik dia.hoho

buku shahnon ahmad tu tak le mcm tajuk die tu.best juge.buka minda sket.

~Kak AZZ~ said...

Waaaa... dah ada ehh buku 1-3 tu... Akak dah berkurun cari tak jumpa2.. Hr tu pegi kat mph dgn popular jusco somban tak jumpa gak... lagipun cari dlm masa suntuk, mana nak dapat... Cer tanya abah ko tu dia beli buku2 tu kat mana ehh... Sng sikit akak nak usha tempat tu nnt..

Skang ni akak tgh baca novel Rahsia Perindu by Ramlee Awang Murshid... Kena ada mood betul2 baca buku dia ni... kalau tak mmg tak faham laa jawabnya... Tah bila nak khatam tak tau la tu... heee...

RamenGrl said...

catcher in the rye by JD Salinger

Hanis Abd Razak said...

what on earth happen tuh bkn bku motivasi... mr jones rules for modern man tuh pon best. tp point2 je lah.. huhuhuh

Lili Sakina said...

yup blog kereta mayat/ada apa dengan cinta,la best....baca alQuran dan terjemahan pon best jugak....waa admire lukisan papa u

zuera said...

uhhh..bce kn buku cross culture mgmt tuk sye ley??rabu ni ade midterm exam..adoiii

-en.sani- said...

wei...blog org kampung kau pun kena baca...tak baca siap aku sekeh kepala...


http://hairussani.blogspot.com/

yg lain2 pun bleh la kalau nk baca...


*makwe diutamakan*

hatim a.r said...

@nisnallie:macam menarik setting moscow.eh shit tu ok ek?satgi boleh bace ni haha

@kakazz:buku2 nih kat bookstore kl banyak kak .kompem jumpa.yela luar kl market dia tak luas sgt.sape je yg nak beli melainkan betul2 ulat buku.nnt kalau saye baca saya bagi review

@ramengrl:thanks!first time nampak kt sini =)

@hanis:tu kau punye buku ke?ingatkan ayah punya.buku ayah sumer bosan ah.nnt la aku cekidaud yg 2 tu

@lili:wahh blog keagamaan.insyaallah esok tetengah puasa boleh baca.

@zuera:sorry kenot help hahaha

@en sani:akanku baca belog mu itu hehe.tiba2 makwe diutamakan ni haish

wardah jamil said...

haha..siri penyiasatan tue mmg bacaan time sekolah rendah..

buku best,ko penah bace my sisters keeper?? gi cari..besh gak..and ak suke fantasy yang ngarut2..lagi ngarut lagi suka...sume buku yang ak bace.sume end up jadi motion pictures contohnye..percy jackson ..pastuh muvie cam haram..menyampah ak..huh..try la bace..ade 4 buku..my sisters keeper pun end up jadi motion pictures gak.termasuk harry and twilight..hohoho..ok ak da mengarut..maafkan hamba..

gi cari muvie yang inspiring cam freedom writers, buku pon besh gak..million dollars baby ke..pegi2..

Sue honey said...

Buku yang best?

i syorkan Parallel Play :A novel by thomas rayfiel.(must read) kelakar gila.

Yang ni maybe u dah prnh dengar or prnah baca.The lovely Bones by Alice
Sebold.sekrg dah jadi movie.terhru la baca cite ni.

nk baca belog i pon bole (>_<)
jenguk2 la.

liyanna said...

another suggestion

tuesdays with morrie
by mitch albom.

a jewish author, kalau tak salah
tapi quite a good story.

zuera said...

kalo cam tu bce blog sye je la..lalala:)
http://zuerastory.blogspot.com/

nadirah_nor said...

kau baca fed cons
gerenti meleleh air mata
cair otak
-________-"

fQ said...

membace..membace..membace...
zzzzz....
ok..nanti pikirkan lagi. errr~

QeeS said...

cantik la lukisan tu..patut lah not for sale..hmm ank die ade yg bakat melukis x?? hatim, try sikit..

yg pasal buku siri penyiasat tu mmg best..kecik2 sngt admire kn..hehe..smpai de cita2 nk jd dr forensik..ala2 menyiasat gitu..hahha..

pasal buku yg best..i luv ramlee awang murshid's novel..best sesangat2..sebab ala2 penyiasatan +mystery sikit..(n_n)

dali said...

seorg tua di kaki gunung..the best..bab buku penyiasatan tu betul tak tahan, tetiba dulu nak tubuhkan grup penyiasatan kg bersama sepupu..haha..lawak la ko ni hatim. akak kalo bukak blog ko je musti ketawa gile..

amy said...

blog nieh best weiii...
bile aku bc blog nieh n mengkaji sikit2 benda kat sekeliling aku... mak aihhhh... DUNIA NAK KIAMAT WEIII
esok bgn.. turus sembahyang taubat...
n everyday pon nk dgr iquran...

http://ibnuyaacob.com/?p=115

hatim a.r said...

@wardah:kau la partner bertukar novel hehe.ingat x wei semangat gila bawak novel pergi skolah lepastu siap exchange.gila babi hardcore peminat novel cmni =)my sisters keeper tu yg cameron diaz tu kan?hmm movie mestila lg sampah dr buku

@liyanna:jewish pun kalau buku best tak salah kan?hehe bsides mitch albom tu mcm familiar lah nama dia.femes kan??

@zuera:tq,will cekidaud

@nadirah:uish sampai cemtu efek dia.wajib beli kat dublin nnt sebab buku kt sini mahal hehe

@fq:lah tidor plak die.isk isk

@qees:anak dia yg paling terel melukis yg no2 tu eh masuk bakul. best kan novel penyiasatan tu?enid blyton mmg legend ah

@dali:merpati putih terbang lagi pun best.tapi x ingat sgt dh cerita dia sebab baca waktu seblom mumayyiz

@amy:bagus jugak kan bulan pose nih baca blog yg keislaman sket.thanks for the suggestion

tengku_fir21 said...

hahaha...ko kira ok ler baca buku siri penyiasatan hadi...
aku baca mutiara naga, pedang naga,hahaha..bila masuk kolej baru baca buku-buku ilmiah sikit
tapi koelksi buku ayah ko 'cool" lah kecuali SHIT,aku dah baca dan aku simpulkan tk menjana pemikiran aku.

bacalah buku fakta betul tentang facebook (kot)

wardah jamil said...
This comment has been removed by the author.
wardah jamil said...

ingatlah..mane tak ingat..struggle bawak novel pegi sekolah, walaupun beg berat macam taruk batu..mmg peminat kipas susah mati la..

haah cameron diaz..tapi muvie ending dia tukar..ending buku lagi unexpected dari muvie..terbalik kot..kakak dia yang hidup..dia memang at the end fulfill dia punye role as kidney donor kat akak dia..nangis wa cakap lu..

ko bace comparative religions tak?? *nada serius*..kalau bace..cube try cari islam vs christianity volume I by ahmet deedat..best weh..seyes berbaloi..buku lama nih.auntie ak bawak balik dri US,tapi ak penah jumpe kat sini mase konvensyen buku kat PWTC..kalau ko minat comparative religions..mmg kau patot beli..best siot!!

hatim a.r said...

@tengku:tak minat sgt komik2 ni dulu.paling layan pun doremon je sebab takyah nk follow every month. shit tu blom baca lagila.nanti kalau free nk try la tengok menjana minda ke tak hehe

@wardah:takkan kulupa betapa tokan nye kita dulu.siap buat collection lagi haha.ok nnt aku cekidaud ape yg ko rekemen tuh

Nisha said...

Aish, asal ak kat U jgn harap la nak dapat habis baca 1 buku. Habis 1 chapter pun dah kira welldone congratulation sangat2. huhu

If ko suke light2 reading, try buku dari Sophie Kinsella la. Penulisan dia sangat la funny. 'Twenties girl' highly recommended

p/s: pergh, patut la ko ade jiwe2 seni eh. It's in ur blood already. huhu
Kalau nak serious2, try buku dari Cecilia ahern dengan Jodi Picoult.

hatim a.r said...

tula skarang dh takde time nk indulge betul2.aku ade baca jugak chick lit sophie kinsella ni.quite nice.cecelia ahern punya pun best jiwengs sweet.dia orang ireland so tu yg mcm tertarik nk baca buku dia.btw aku takdela seni pun weh

miss miss said...

adoii. lawak2. bace duk gelak2 je. lol. btw kisah penyiasat2 2 dlu mmg my fav tapi mase skolah rendah je. naek skolah menengah dtg library pon jumpe akk kerani n gosip. :P

hatim a.r said...

yela skolah menengah konon dh dewasa la tanak baca dh novel cmtu.tu yg makin malas nk membace bila meningkat remaja tu

mysterious_musafir said...

salam, 1st time visit this blog. Menarik! Haha, saya pun dolu-dolu suka baca buku. Sekarang ni, lain citerlah, tp still suka baca buku jugak! [nak cover]. Tapi kecik-kecik dulu ada hobi lagi pelik. Suka sangat membaca, baca kat belakang cereal box. Hehe, dulu2 la.

May you find the right thing to read.

hatim a.r said...

tq for ur comment =) rajin2 la visit again.dh jumpa dh 1 book to keep me occupied.

nurul ain said...

dolu2 ak mnat r buku2 penyiasat ko ckp 2.mau rabak buku2 ak bce byk kli,dh kate dolu2 xde dwet bli buku.dh veteran ni,mate ak byk ke sinchan je,dh kte tym stat smpi abes sem tebongkang ngadap buku engineering,tym cti ak katam ah sinchan

az said...

hi there hatim :)

really enjoy reading ur blog. nice one! back to ur entry, i mmg kaki buku, dan sgt teruja nak share ttg buku2 tulisan Khaled Hosseini.

http://www.khaledhosseini.com/hosseini-books-kiterunner.html

http://www.khaledhosseini.com/hosseini-books-splendidsuns.html

i highly recommend u to read those. selamat berpuasa :)

cindir-rela said...

i remember i read shit when i was 10....tak salah la:)

i love book<3