Monday, August 23, 2010

Ini Bukan MLM:Jana Puluhan Ribu Dari Rumah!


Raya tanpa kuih adalah ibarat Dato' K tanpa misai.

Macho tapi tiada x factor.tak lengkap bak kata orang.
Jadi sempena nak dekat raya ni marilah kita berterimakasih kepada usahawan-usahawan kuih seluruh Malaysia. tanpa mereka tiadalah misai.eh tiada raya.

Makcik i yang duduk shah alam juga merupakan salah seorang di antara usahawan yang berjaya di arena perdagangan kuih se-Malaysia. Dengan pengalaman 10 tahun berniaga dan untung bersih puluhan ribu setiap tahun,reputasi beliau memang tak perlu disangkal lagi fuh.

Betullah orang kata bukan senang nak jadi senang. Sesetengah yang tak pernah bisnes kuih tu mesti memandang mudah profesion ini. ye lah setakat duduk rumah dekat dapur lepastu dapat duit buat downpayment Honda Civic. kedengaran mudah bukan?

Tapi hakikatnya bisnes kuih memerlukan kesabaran tahap hero Adamaya. Sebelum puasa dah start buat sample,bulan puasa pulak lepas sahur dah start uli tepung sampai atleast pukul 3 petang baru berhenti kalau nak capai target 10000 bijik sehari. kalau nak buat rilek-rilek pun boleh tapi sampai krismas pun insyaallah tak siap kuih kau.

Pengusaha kuih juga memerlukan keluarga yang supportif. Bukan sahaja anak beranak perlu saling tolong menolong bahkan perlu juga bersabar jika rumah terpaksa diconvert menjadi gudang kuih untuk sementara.


-kalau siti nurhaliza nak buat videoclip lagu raya memang molek ni. konsep ala-ala alice in kuihland.

Lepastu dahlah buat time puasa,memang kalau keimanan tipis sure pukul 10 pagi dah berbuka bila terpaksa berhadapan kuih-kuih comel sebegini;

-kau ada kuih raya rupa ferrero rocher?


Walaupun order dah lama tutup sebab permintaan melampaui batas tapi tahun depan kalau nak order kuih raya atau nak order kek bolehla calling-calling Noor Homemade Cakes & Cookies di talian 0192633593. Dahlah bahan-bahan berkualiti,tak kedekut kalau guna hazelnut tu hah ambik kau sebijik tak mainla half-half, lepastu kuih gila murah.paling mahal 20 ringgit je sebalang.PLUS balang kedap udara lepas kuih habis boleh buat simpan mercun papan lebih-lebih untuk guna tahun depan.komfem tak masuk angin.


Kalau nak tempah jahit langsir pun boleh tapi kena awal gila sebelum puasa lah. kalau tak, dah kelam kabut buat kuih time puasa tak pasal-pasal langsir jadik sarung kusyen.

Disebabkan makcik ni memang setiap tahun jadi tokan supplier kuih raya bila i balik Dublin,jadi macam tak best la pulak nak ambik free gitu-gitu je. So kena la membalas jasa kan. Justeru memandangkan sekarang i cuti dan menganggur,bolehlah turun padang menolong mana yang patut.setakat tolong bab packaging yang tak memerlukan kemahiran bolehlah.

Selepas 10000 bijik kuih selamat di packkan semalam...


Tak sabar nak berbuka nasi briyani kari kambing harini!!

29 comments:

WZulhilmi said...

ko pun macam nak buat video kat kuihland je.. haha..

Btw percayalah kalau dh hadap bend atu tiap2 hari.. boleh muntah kuning smua bagai. So aku assume makcik ko tak kan berbuka puasa time kul 10 tu. Tapi yang ko aku tak caya.. hahaha

Tapi aku tgk nampak menyelerakan!! Bila lah aku leh dapat sample ni.. T T

suehaily mohd jiwa said...

kalau tgk bulan2 pose kuih2 ni bkn pkl 10pg dah berbuka,pkl 8pg pun boleh jadi kot.LOL,,
taun depan bln 7 harus order ni!

RamenGrl said...

naisss ;]

adrinaqamarina said...

ouh, pegi shah alam buat benda ne la. elok la tu. hulurkan tangan ringankan beban.

eh rasanya tau la kalo noor homemade cookies tu. mama beli banyak ari tu tapi sempat merasa satu je. huhu.

ps*ble je balek dublin

•myraSHJ• said...

gud job bro,gud job !!
agak agak kalau aku buat,mao tlog?

~Kak AZZ~ said...

Kakakakaka....

Org yg buat kuih tu pun takde la terbongkang mcm ko kottt.... hihi...

Kakak ipar akakpun buat kuih gak. Dia buat sorang2 je... Tak dpt la dia nak ambik bnyk tempahan mcm makcik ko...

Nmpk mcm sdp je kuih tu... Bila nk bg sampel kat akak... *__*

~Kak AZZ~ said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

@wzulhilmi:ye la kot.patutla makcik yg buat tu rilek je kan..taun depan la sampel.tahun ni tutup order dah hehe

@suehaily:pukul 8 tak bangun lagi.so selamat la.wajib okeh noor cookies di rumah setiap org taun depan!

@ramengirl:tq =)

@adrina:yeah dah macam bersamamu la pulak kan.balik dublin 16th sept.sedih menghitung hari ni

@myra:kalau diberi komisen yg masyuk komfem boleh haha.tolong free untuk family member saje

@kak azz:orang yg tolong yg over kan??haha makcik saya ni dia siap upah few ppl to help.tu yg buat banyak.mmg tiap tahun bisnes ni

-en.sani- said...

pehh...nasib baik aku jenis tradisional...

raya ke, tak raya ke, krismas deepavali thaipusam, suma aku dambakan kerepek pisang...kerepek pisang yg terbaeeekkkk skali...

tp, bab menda2 coklat mcm kat entry kau tu, mmg tus air liur cakap lu...(cakap je la kau suka sume sani oi)

HaRaShO HiDaYaH said...

wah pepatah yg 1st skali tuh aku plg suka...haha ptut la tgk dato k slama ni macho jer, penangan misai rupanya....hahahah weh byk gler kuih...nak wat sendiri pun, terkial2...tu yg tunjuk jer tahun ni...hahaha btw, awatler tak best sgt pasar ramadhan nilai....waka waka.......

bugs said...

nmpak sedap ah kuih2 tu..byk gile tempahan,dah mcm kilang dh,haha.rezeki~

Sue.N said...

Wow..dah tak bole order..
saya teringin Nak makan
biskut yang ala ala
ferror rocher tu.

Seribu packing?Oo...
takpe letih2 dapat komisen ni (>_<)

hatim a.r said...

@sani:woh gila tradisional,kerepek pisang.senang ni ape2 occasion pun beli kerepek je lerr.mencabar gila tau tak time posa2 ni bergelumang dgn coklat

@harasho:itu mmg pelaris dato k.sapa suruh pegi bazar nilai hahaha.memang macam kena scam je la

@bugs:memang mcm kilang dah ni -_-' tu baru separuh dari stok tu.

@sue:kalau teringin meh la datang dublin.i bawak balik sana sebalang hehe.

wawa said...

bez2.. time raya je dapat jumpe benda2 tu..
tapi mostly.. kueh raya moden skg rase sama je, rupa laen2..

~ow.. balek 16 sept.. jatuh pada tanggal kelahiran ku.. hahahahaha!!

Miss Ran said...

macam sedap..bole la post kat FB taun dpn..sbgai pngedar kuih raye! org len wat kuih org lain y terdampar di kuehland!

zuera said...

mak aiii..umah b'tukar jd kilang:)

nizan zakaria said...

atim, atim

i rasa u nih bole jadik cam dr. sheikh muzafar lah.

doctor cum pengecat berjaya cum penulis blog cum paparazi (kes lombu) cum pem'peket' kueh raya.

wah wah wah
multitaskingdisplinary sungguh!

nizan zakaria said...

atim, atim

i rasa u nih bole jadik cam dr. sheikh muzafar lah.

doctor cum pengecat berjaya cum penulis blog cum paparazi (kes lombu) cum pem'peket' kueh raya.

wah wah wah
multitaskingdisplinary sungguh!

nizan zakaria said...
This comment has been removed by the author.
MUMMYMUJID said...

bab promotion kueh mak cik ko... simply siti duk kat carta no.2 la kalu cengini gaya...best tol baca...

dali said...

tim ko jadi drama king je tu. padehal sebalang biskut ko dah telan sebagai upah..bab hero adamaya tu akak sokong 150% hahaha..

hatim a.r said...

@wawa:my aunty punya kuih raya tema berlainan.jangan risau okeh.ada yg rasa badam,ada yg rasa hazelnut.lepastu ada yg letak nestum lah haa komfem sedap

@missran:macamlah larat nk jadi pengedar.tolong pack pun dh terlentang mcm tu

@zuera:ini senario biasa setiap puasa nih

@nizan:ingat minggu depan nak pergi ISS lah.ade sapa2 nk sponsor roket?

@mummymujid:tu lah siti,kalau dia upah saya jadik marketing officer komfem lagi mantap

@dali:eh manade.saya etika kerja terabik ok.takde curik2 makan nih.mmg bersungguh-sungguh gila.tak caye tanye saya

tengku_fir21 said...

tetiba jer nk pergi raya umah ko..hahaha

ajid said...

ni bila nak lebarkan pasaran export ke overc ni? haha

la d0n$eja n0reul said...

wah sgt meriah umah ngan biskut raye bagai.....sume nampak cam sedap...h0ney c0rnflakes xde ke???
rajin k0wt laki tlg bab2 biskut raye nie...

hatim a.r said...

@tengku:raya balik kampung ah.kalau nkdtg rumah kena pegi rumah dublin

@ajid:pasaran malaysia pun dh terkencet nk buat..insyaallah kalau ade rezeki mana tau kan

@ladonseja:honey cornflakes buat utk makan sendiri sudeyh.senang sgt kuih tu.ni tolong sbg membalas jasa je.org lain mintak tolong jgn harap la kannn

Miss Ran said...

en. Hatim:
hahaha tu bkn 'pose' je ke?
nmpak sgt penat~~~try a iklankan..then suh macik anda wt order on9..kelasss gitu~~

hatim a.r said...

tak tau lah.tak online ni pun dh mcm tak larat nk buat kuih dh.kalau order online lagi perghhh mau terkangkang depan oven

'AsYiKiN MoHaMeD said...

hahaha...lawak sekali gambaq terakhir tu..tapi tulah rezeki Ramadan dan Syawal tuk org2 yang rajin nak mencari...yang tak rajin mencari tolong bagi rezeki pada orang lain pun dah sangat baik jugak...=)