Tuesday, August 3, 2010

Melawat Dusun Datuk


Rasanya dah setahun lebih tak balik kampung so bila balik terus feeling homestay. lagi-lagi kat kampung sekarang tengah musim buah. gila eksaited nak kutip buah sebab dekat dublin asek makan buah omputeh,lupa dah rasa durian.

Atuk ada dua dusun buah,satu yang ada pondok boleh lepak-lepak satu lagi dekat bukit yang adventurous punya. i dah pernah pergi yang ada pondok tu dulu,siap piknik-piknik lagi so this time i decided to go to the adventurous one.

Dusun ni ada banyak pokok durian,manggis ada kat dusun lagi satu.rambutan plak kat depan umah je,sambil lepak korek cagu pon boleh capai makan. Tapi i sebenarnye tak expect pun dusun atuk ni adventurous giler memandangkan atuk yang umur 70an tu setiap hari pergi kutip durian kat situ.

So bila sampai dekat area dusun tu i macam terkesima(perghh vocab kauu) sebab tak nampak pun pokok durian. rupa-rupanya kena jungle trekking weh masuk dalam baru jumpa pokok durian.

-macam nak menjejak ayah pin pun ada.ni baru separuh perjalanan.tobat taknak pegi dah

dahla sekor-sekor masuk hutan dress up macam nak pergi beli rojak siap ada yang pakai seluar jeans lagi.klasss.


To make things worse,hari semalamnye hujan.so memang licin gila lah nak mendaki masuk dusun tuh. dahla i pakai selipar takde tapak,gila mencabar. kalau tak sebab eksaited nak kutip durian mesti dah patah balik mandi sungai.


-tengah kira agak-agak berapa balang tempoyak boleh dapat nih..

sebab dusun ni area bukit-bukit,so nak carik buah gugur tu kadang-kadang kena turun bukit,panjat bukit. memang surrender la macamni.tak tau macamana atuk boleh pegi kutip durian tiap hari. isk isk kagum.


Unlike the other dusun,yang ni ada pokok durian dan pokok petai je. gila random kan tanam durian ngan petai?

-duta petai.

Lepas melawat dusun ni tahap respek pada atuk bertambah doblas kali ganda. walaupun tak berapa kuat tapi boleh jungle trekking setiap hari okeh. ini mesti penangan kopi jantan.
Walaupun agak memenatkan dan ditambah pula dengan serangan pacat yang mengerikan,at the end of the day it was all worth it because i went home with this..


A jar full of tempoyak. banyak gila okeh nak buat mask muka pown boleh.


21 comments:

adrinaqamarina said...

wah....tajuk entry dah macam karangan bm time cuti sekolah....

seronok pergi dusun....wah3....kat egypt pon tak de durian manggis jugak....heaven rasa bila dapat lepak bawah pokok manggis...

tempoyak bawak balek dublin and kasi sama jiran tetangga ye...
kte tak pernah rse tempoyak....hee...

norhidana said...

salam,

wallah... bestnyer duk mencari durian... sesekali rasa advanture ke dusun durian ok gk pe

dpt akak rasakan bau durian yg menyucuk2 idung... sedap

sementara cuti nih bedal lah tempoyak tuh puas2 ek

hatim a.r said...

@adrina:kat dublin pun takde.tapi mark n spencer ade jual rambutan kalau x silap.gila nak bagi tempoyak kat jiran?bawak naik plane pown x lpas kot

@norhidana:sekali sekala apenye sekali dahla haha.tak sanggup dah. ni ingat nak request gulai tempoyak untuk dinner nih =)

•myraSHJ• said...

duyan ?
huh !
sbb msuk fear factor,i kne mam duyan. . then demam2.
macam memerang !

sweet life said...

apa dah... masuk sekali pun dah banyak merunggut ...O_o...

respect lah kat atok u..
stamina tinggi..
memang macam tu lah orang tua..
kalo nak banding kan orang muda sekarang ni ...=,=|....

macam i gak kot :P

tapi tempoyak u banyak!!!
nak buat scrub badan leh? :P

tintin said...

gile mencabar nk cri durian..ingat tepi2 jln je..haha
tempoyak sodapp..

hatim a.r said...

@myra:im not a big fan of durian pun.kalau makan banyak boleh demam gak la.tapi kalau tempoyak boleh bantai banyak pun xpe

@sweetlife:biasela orang muda skarang.selalu durian beli je hehe.kalau pekena kopi jantan baru stamina kuat sket kot

@tintin:memang mancabar pun.baru appreciate durian kalau cmni

WZulhilmi said...

seriously aku tak pernah makan tempoyak wlauapun aku dok kg.. Btw aku tak gemar sgt makan durian nih.. sampai dipandang hina oleh ahli keluarga.. LOL!!! Tapi kalau pulut dengan bubur durian mmg aku layan sampai lebam!! YUMMY!!!..

Tips elakkan pacat : pakai lah minyak TYT di sekeliling kaki.. Berkesan!!! :)

senandung semalam said...

mst bm a wktu spm ;)
hehee

suehaily mohd jiwa said...

Damn!Gila meleleh ayaq liuq teman nengok tempoyak kuala.buat sambal tempoyak memang mantop!btw kg kita sama ah kat kuala.haha

hatim a.r said...

@wzulhilmi:i prefer tempoyak only hehe.minyak tyt tu ape plak?minyak motor ke?

@senandungsemalam:ofkos la.subjek wajib skor kut

@suehaily:kuala belah mana tu?my kampung not exactly in kuala.kat padang rengas sebnanye.tapi selalu pegi kuala makan kfc

~Kak AZZ~ said...

Elehhh... tompoyak banyak cmtu kojap yoo abeh kalau salu masak sambal daun kayu...

Kat rumah akak ada 6 balang tempoyak kat dlm peti ais tu... Banyak gilerrr.... Abeh gak satus lebeh beli durian...

Niaga tempoyak kt bazar ramadhan jomm.. hehehe...

HaRaShO HiDaYaH said...

yummy sedapnye durian n tempoyak...tu kalo wat kuah durian, makan ngn 1 bungkus gardenia pun tak sedar!muahahaha

miss miss said...

please bg durian sebakul. nk melantak puas2! :D jeles seyh tgk berlonggok2 durian tu

anisizatyA.J said...

Boleh buat gulai tempoyak ikan paten!!!!

suehaily mohd jiwa said...

ouh padang rengas ye!tau-tau
My kampung kat Beluru lor.Tapi sekarang jarang sikit blk kuala sbb dah ada nenek baru kat peneng.vah vah vah!!!

hatim a.r said...

@kakazz:sebalang kongsi 3 orang je kat umah ni.takde sape dah nak makan tu yg mcm banyak tu.

@harasho:lepas bantai makan kuah durian tu menggelepar kepanasan ye tak?haha

@missmiss:tula haritu orang balik kampung tanak ikut.kalau tak free je boleh kasi sebakul

@anis:takde stok la ikan patin.kalau tak sure dah gulaikan dia

hatim a.r said...

@suehaily:datang ler kampung raya nih,tiap tahun ada kfc raya first kat my uncle's hehe.wah sakan ada nenek baru wuuuu

suehaily mohd jiwa said...

vah vah vah ada kfc lagi!insyallah dtg,taun ni mmg family ada niat nak blk kuala.

♥ zoe ana ♥ said...

HAHA lawak gile okay buat mask muka dengan tempoyak. agaknye ntah2 muka boleh jadi cerah beseri2 gituuu.

hatim a.r said...

Eh jangan memain khasiat tempoyak nih. mana tau buat mask memang mujarab,takpayah nak pasang susuk segala.